
STATE OF CALIFORNIA Dave Jones, Insurance Commissioner 

DEPARTMENT OF INSURANCE 
Legal Division, Office of the Commissioner 
45 Fremont Street, 23rd Floor 
San Francisco, CA 94105 

AdamM.Cole 
General Counsel 
TEL: 415-538-4010 
FAX: 415-904-5889 
E-Mail: Adam.Cole@insurance.ca.gov 
www.insurance.ca.gov 

November 7, 2013 

Taras Kick, Esq. 
The Kick Law Firm 
201 Wilshire Boulevard, Suite 350 
Santa Monica, CA 90401 
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Dear Mr. Kick: 

This is a legal opinion letter pursuant to Insurance Code section 12921.9 .1 

I. Requested Opinion 

You requested a legal opinion on the following: 

Must title insurers, underwritten title companies and controlled escrow companies 
include in rate filings with the Commissioner amounts charged to customers for the 
services of third party couriers, messengers, overnight or other delivery services, such as 
Federal Express, UPS and DHL, to be allowed to charge, or pass on charges to, 
customers for such services? 

1 Insurance Code section 12921.9 provides: 

(a) A letter or legal opinion signed by the Commissioner or the Chief Counsel of the Department of 
Insurance that was prepared in response to an inquiry from an insured or other person or entity and that 
discusses either generally or in connection with a specific fact situation the application of the Insurance 
Code or regulations promulgated by the commissioner shall be made public. The department may redact 
the name, address, policy number, and other identifying information regarding a particular insured or other 
person or entity from the letter or legal opinion when it is made public. 

(b) A letter or legal opinion made public pursuant to this section shall not be construed as establishing an 
agency guideline, criterion, bulletin, manual, instruction, order, standard of general application, rule, or 
regulation, as those terms are described in Sections 11340.5 and 11342.600 of the Government Code. 
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II. Answer 

Yes. 

III. Analysis 

A. Title Insurers, Underwritten Title Companies and Controlled Escrow 
Companies Must File Rates with the Commissioner 

The Commissioner regulates title rates "to promote the public welfare," "encourage competition . 
. . in the business of title insurance on a sound financial basis," and ensure that rates are not 
"excessive, inadequate or unfairly discriminatory." (Ins. Code§ 12401.) Maximum information 
about title rates benefits consumers and is necessary for meaningful competition in the title 
industry. 

"The business of title insurance includes the performance of any service in conjunction with the 
issuance or contemplated issuance of a title policy, including but not limited to, the handling of 
any escrow, settlement or closing in connection therewith." (Id. § 12340.3.) 

Central to the regulatory framework for title rates is that "every title insurer, underwritten title 
company, and controlled escrow company shall file with the commissioner its schedules of rates 
...." (Id. § 12401.1.) Every schedule of rates "shall set forth the entire charge to the public for 
each type of title policy included within such schedule." (Ibid. [emphasis added].) 

B. Third-Party Courier Fees Are Part of Rates 

'"[R]ate' or 'rates' means the charge or charges, whether denominated premium or otherwise, 
made to the public by a title insurer, an underwritten title company or a controlled escrow 
company, for all services it performs in transacting the business of title insurance." (Ins. Code§ 
12340.7 [emphasis added]; see also id. § 12401.l ["[ e]very filing ... shall indicate the character 
and extent of the coverages and services contemplated."] [ emphasis added].) Third-party courier 
fees passed on to a customer are charges to the public and therefore part of the rate. 

C. Third-Party Courier Fees Are Not Excluded From Rate Filing Requirements 

There is no filing exemption for courier fees. "Miscellaneous charges" are excluded from the 
definition of "rates." (Ins. Code§ 12340.7.) But ''miscellaneous charges means conveyancing 
fees, notary fees, inspection fees, tax service contract fees and such other fees as the 
commissioner by regulation may prescribe." (Ibid.) Courier fees are not conveyancing fees, 
notary fees, inspection fees, or tax service contract fees. (See, e.g., Evid. Code§ 451(e) & (:f).) 
The Commissioner has not prescribed by regulation additional fees or charges as miscellaneous 
charges. Courier fees therefore are not exempt from the definition of rates and the requirement 
of rate filing. 
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* * * 

The requirement that title insurers, underwritten title companies and controlled escrow 
companies include third-party courier fees in rate filings furthers the Legislature' s intent to 
"promote the public welfare" by making costs transparent and ensuring meaningful competition 
in the title insurance industry. 
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